Een wiellader is een veel voorkomend voertuig, dat ook we leen shovel of laadschop wordt genoemd. De shovels zijn bedoeld om grond te verzetten op bijvoorbeeld de bouwplaats of bij een reconstructie van een gebied. De shovels kunnen erg in maat verschillen. Soms zijn ze 1300 kilo. Dit zijn de kleine varianten. Er bestaan ook shovels van 200.000kg, oftewel 2000 ton. Voor de hefarm aan de voorkant van de shovel zijn een aantal voorzet stukken te koop. Hierdoor kan de shovel op verschillende manieren ingezet worden terwijl je alleen maar het opzet stuk hoeft aan te passen. In deze blog gaan we dieper in op hoe je een shovel kunt kiezen wanneer er eentje te koop staan. Een shovel te koop zetten gaat gepaard met een aantal parameters. Ook geven we meer uitleg over de shovel zelf.

Parameters

We beginnen bij het bouwjaar. Een nieuwere shovel zal ongetwijfeld een set knoppen en bellen hebben die een oudere shovel niet heeft. In Nederland moeten voertuigen voldoen aan een bepaalde mate van veiligheid. Een oude shovel heeft zeer waarschijnlijk ook deze veiligheid, maar er is alleen wat minder luxe. Als dit voor u niet erg is kan het lonen om voor een ouder model te gaan. Dit kost minder, maar u heeft nog wel hetzelfde resultaat. Dit gaat wel gepaard met de tellerstand. Omdat een shovel moet rijden, en de voorarm moet bewegen, gaat de staat van de onderdelen achteruit. Een goed onderhouden shovel zal langer meegaan dan een slecht onderhouden. Wanneer de tellerstand hoog is is het belangrijk om te vragen/controleren hoe de shovel is onderhouden. Hierdoor komen we aan bij de prijs. Een belangrijke invloed op prijs en tevens een belangrijke parameter op zichzelf zijn het aantal bedrijfsuren. Deze parameter staat voor de hoeveelheid uren dat de shovel bij een bedrijf heeft gewerkt. Hoe hoger deze uren, hoe hoger de tellerstand en mits de shovel niet goed onderhouden is hoe slechter de staat. Vraag dus bij het kopen van een shovel ook het aantal bedrijfsuren aan.

Brandstof

Terugkijkend naar de parameter bouwjaar komen we aan bij het brandstof type. De oudere modellen zullen zeer waarschijnlijk allemaal op diesel lopen. Toch zijn er uitvoer types waarbij de shovel op benzine werkt. Mocht hier om wat voor reden uw voorkeur liggen is het mogelijk om hiervoor te kiezen. Het is zelfs mogelijk om een elektrische shovel te vinden. Wel is deze markt nog nieuwe en dus dun bevolkt.